5 Haziran 2019 Çarşamba

Rokanın İçeriği

Roka, turpgiller ailesinden olup sap bölümü tüylü 50-60 cm boya kadar çıkabilen sadece yıllık otsu bir bitkidir. Çiçekleri sapın ucunda olup rengi gri-beyaz renge çalar. Latince adı "Eruca Vesicaria" olup tarlarlarda, boş mekanlarda kendiliğinden ya da çok küçük bir bakım ile yetişebilir. Roka hafif acımsı tada sahiptir. %92'si sudan oluşan bu bitkinin sulak alanlarda yetişmesi sonucunda tadı hafifler. Ülkemizde en çokça Akdeniz ve Ege Bölgesi'nde tanınır ve yetiştirilir. Son zamanlarda Avrupa ve Amerika Kıtası'nda da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Vitamin C açısından yoğun şekilde zengindir. Glukozinolat, kalsiyum, folat ve K, P, A vitaminleri içermektedir. 100 gram roka insan vücudunun gündelik K vitamini ihtiyacının yarısından fazlasını karşılar. Demir, çinko, magnezyum ve sodyum mineralleri içerir. Ayrıca omega-3 ve omega- 6 içerir. Niasin, riboflavin, tiamin, pantoneik asit ve ridoksin açısından da zengindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder